Dit krijg je gratis erbij van ons

Koop je een BellaBorsa tas, dan krijg je van ons meteen een mooie zachte stofzak erbij geleverd. Indien je de tas een tijdje niet gebruikt, kun je deze het beste daarin bewaren, dan blijft het leer lekker soepel.

beschermhoes-leren-tas
De BellaBorsa stofzak, voor als je de tas langer niet gebruikt.

Zo verzorg je jouw tas

Bij BellaBorsa koop je een kwalitatief goede tas. Om je tas preventief te beschermen tegen invloeden waaraan hij blootgesteld wordt, kun je deze impregneren met een transparante spray voor luxe leersoorten, om zo het leer tegen vocht en vuil te beschermen. Spray gelijkmatig en niet teveel, vanaf een afstand van ongeveer 25 cm. Herhaal dit vervolgens 2 à 3 keer per jaar, zodat het leer soepel en mooi blijft.

Let op de volgende zaken:

  • Is je tas net nieuw, behandel hem dan eerst voor gebruik. Wrijf hem zachtjes na met een schone zachte stoffen doek en spray hem in. Hiermee voorkom je vlekken door vocht, regen of vuil. Door die behandeling verklein je ook de kans dat je tas bij regen vlekken af geeft op je jas of kleding.
  • Vermijd zo veel mogelijk regen, sneeuw en hagel. Je tas kan daardoor vlekken krijgen of vlekken veroorzaken op je kleding of jas. Wordt je leren tas toch nat, laat hem dan drogen op een natuurlijke manier in een geventileerde ruimte. Ga nooit je tas droog blazen met een föhn. Dit kan je tas beschadigen en zorgt voor een minder goed resultaat.
  • Heeft je tas een lichte kleur? Kijk dan bij welke kledingstukken je de tas gaat dragen. Jeans-stof kan bijvoorbeeld afgeven op de tas en dat geeft donkere vlekken. Met name als je jeans nieuw is of nat.
  • Zet je tas niet te lang in de buurt van een verwarming. Het leer zou daarvan kunnen uitdrogen.
  • Zorg er voor dat je tas niet onnodig lang wordt blootgesteld aan de zon, om kleurverandering te voorkomen.
  • Leg je tas bij voorkeur op een droge en donkere plek en gebruik onze stofzak als je hem langer niet gebruikt.
  • Houd je tas uit de buurt van make-up, oliën, schoonmaakmiddelen en andere producten die chemische stoffen bevatten. Dit kan de tas aantasten.
  • Leervet voedt het leer, een leerspray beschermt het leer. Wordt je leren tas stugger of harder, dan kun je deze meestal inwrijven met een beetje kleurloze schoenwax. Gebruik daarvoor een zachte schone stoffen doek en zorg dat de tas droog is. Doe dit niet te vaak, want het kan de tas te soepel maken waardoor hij zijn stevigheid verliest en vervormt.
  • Heb je een suède tas? Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer. Tassen gemaakt van suède kunnen kleur afgeven (zeker in geval van donker suède) en worden valer door het gebruik. Belangrijker is het om suède tassen goed te impregneren voor gebruik. Vocht, vuil en oliën geven sneller blijvende vlekken in suède dan in leer.

 

Reinigen van je tas

Het is niet leuk als je ziet dat er opeens een vlekje op je tas zit. Maar vaak is dat wel op te lossen. Stop dan wel meteen met het gebruiken van de tas. Hoe sneller je een vlek behandelt, hoe groter de kans dat het probleem op te lossen is. Zorg dat je hele tas droog en schoon is voordat je begint.

Stap 1: wat heb je nodig?
Zet voordat je begint de volgende spullen klaar: een Clean and Care schuim. Bijvoorbeeld Collonil Clean and Care. En neem ook 2 zachte droge schone doeken en een bakje water.

Stap 2: aanbrengen van het middel
Pomp een beetje van het Clean and Care schuim op een droge schone doek, of in het geval van glad of gewaxt leer op een schone borstel (zo een die ook geschikt is voor suède/nubuck). Probeer dit schuim zo gelijkmatig mogelijk over je hele tas te wrijven, waarbij je extra aandacht besteed aan de plek waar de vlek zit.

Stap 3: afnemen met vochtige doek
Na het inwrijven van het Clean and Care product pak je een andere schone doek. Maak deze een beetje vochtig (let op: niet te nat!). Dep daarmee dan de hele tas, zodat het vuil en het overtollig schuim eraf gaat.

Stap 4: met geduld drogen laten
Je hoeft de tas zelf niet af te drogen. Laat hem drogen aan de lucht in een geventileerde ruimte. Zet de tas niet op de verwarming en gebruik ook geen föhn. Hitte maakt dat leer krimpt, uit droogt, of scheurtjes gaat vertonen.

Stap 5: opnieuw waterproof maken
Spray de tas opnieuw in met een transparante spray voor luxe leersoorten, om zo het leer weer tegen vocht en vuil te beschermen. Spray gelijkmatig en niet teveel, vanaf een afstand van ongeveer 25 cm.

Bij tassen met hardnekkige vlekken die moeilijk te verwijderen zijn, raden wij aan om even contact met ons op te nemen. We kunnen dan advies voor je inwinnen bij de maker van de tas.

Tassen met metallic coating of laklederen tassen
In verband met mogelijke beschadigingen aan de coating adviseren wij om tassen met een metallic coating niet te behandelen. Reinigen met een licht vochtige doek is meer dan genoeg.

Lakleder is kwetsbaar materiaal. Het gaat op de buig- en stootplekken soms kreukelen en uiteindelijk kunnen er barstjes en blaasjes ontstaan. Daarom mag je zo’n tas zeker niet met een leer- of suède spray behandelen, want dit tast de laklaag aan. Reinigen met een licht vochtige doek is meer dan genoeg.

Stroeve rits?
Insmeren met beetje zeep of met een kaars langs de rits gaan wil nog wel eens helpen. Let wel op dat je bij het leer weg blijft.

Vragen?
Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag.

Beschadigingen op leren tas

Een witte vlek op het leer
In de winter bij lage temperaturen kan het soms gebeuren dat er een witte vlek op het leer verschijnt. Dat is niet erg en hoort bij natuurlijk materiaal. Het leer reinigen is heel gemakkelijk: richt een haardroger met de hoogste temperatuur even op de zone met de vlek en poets deze weg met een schone droge doek.

Ongelukje: een lichte kras op het leer
Een lichte kras op je leren tas is eenvoudig te verwijderen. Je kunt de kras met een beetje vochtige doek weg poetsen en hierna een haardroger met hoogste temperatuur even op de kras richten. Daardoor komt het hars van het leer iets omhoog. Wrijf dan met een schone droge doek over de plek met de kras.

Ongelukje: een diepe kras in het leer
Een diepe kras in het leer kan helaas niet gerepareerd worden, maar je kunt die kras wel zo goed als onzichtbaar maken. Dat kan op de volgende manieren:

Bij donker leer: smeer de kras-zone in met een donkergekleurde (schoen) crème en boen dit met een droge schone doek. Richt vervolgens een haardroger met de hoogste temperatuur even op de kras en poets het na met een schone droge doek.

Bij lichtgekleurd leer: smeer de kras-zone in met een neutraal, ongekleurd crème product en boen dit met een schone droge doek. Richt vervolgens een haardroger met de hoogste temperatuur even op de bekraste zone en wrijf na met een schone droge doek.

Geen goed gevoel erbij?
Neem dan even contact met ons op. We kunnen dan advies voor je inwinnen bij de maker van de tas.

Onze handgemaakte tassen ateliers

We selecteren onze ateliers persoonlijk en met zorg. Wij kennen de mensen ter plaatse en het verhaal achter hun merk en vakmanschap.

Meer Informatie